Caderea parului

Caderea parului

Caderea parului (alopecia) este un fenomen a carui frecventa creste progresiv cu varsta si poate debuta inca de la 18 ani la barbati, iar la femei dupa 30 de ani.

Poate fi difuza (androgenogenetica) sau localizata (alopecia areata), afecteaza foliculii pilosi de la nivelul scalpului, dar poate afecta si barbia, mustata sau sprancenele (alopecia areata).

 

Se poate insoti de seboree, matreata, eczeme.

Cauzele pot fi multiple, de la mostenirea genetica, varsta, hormonii androgeni, ovarul polichistic, seboreea, deficitul de zinc sau fier in alopecia difuza, pana la boli autoimune asociate (vitiligo, lupus eritematos cronic), diabetul zaharat, atopia, stresul emotional, afectiuni tiroidiene in alopecia areata.

Tratamentul se adapteaza fiecarei forme: vasodilatatoare locale in solutie 2-5%, mezoterapie, injectari intralezionale de corticosteroizi, antiandrogeni sistemici, transplant par, etc.

Pacientul cu alopecie va fi sfatuit sa foloseasca produsele de ingrijire a parului adecvate care sa combata seboreea sau matreata, sa hidrateze firul de par, sa nu agreseze mecanic sau chimic scalpul si parul, sa urmeze o dieta bogata in fier, zinc, seleniu, biotina.

 

Care sunt beneficiile acestui tratament? Ce zone se pot trata?

Terapia este indicată acelor persoane care au nevoie de revitalizarea pielii pe față, gât, decolteu, când aceasta este lipsită de tonus și elasticitate, deshidratată, când prezintă semne ale îmbătrânirii de tipul ridurilor fine/profunde, șanțuri, pete pigmentare, pori dilatați.

Terapia este utilă și la persoane cu cicatrici post acnee, singură sau în combinație cu alte tratamente împotriva căderii difuze a părului, în accelerarea procesului de refacere a pielii după un peeling laser sau chimic, în cicatrizarea din ulcerul de gambă.

În funcție de modul în care este preparată și adâncimea la care este injectată în piele, plasma cu factori de creștere poate avea efect fie de regenerare și revitalizare, fie de filler natural dând volum (de ex cu scopul de a umple șanțurile nasolabiale) și stimulând fibroblastul să creeze colagen.

 

Cum se efectuează procedura?

Se recoltează o cantitate mică de sânge (până în 20 ml) într-o eprubetă sterilă, se procesează rapid pentru a selecta plasma cu trombocite, celule ce conțin factorii de creștere și reparare, apoi se injectează cu un ac extrem de subțire în pielea donorului, în derm, în puncte aflate la o distanță de aprox 1 cm.

Toate aceste etape de recoltare și preparare se efectuează rapid, în fața pacientului pentru ca acesta să aibă siguranța administrării propriului sânge și a acurateței procedurii. Pentru a preveni durerea, se aplică pe zona de tratat o cremă anestezică anterior procedurii cu 45 min.

 

La cât timp după procedură te poți întoarce la lucru/ activitățile întreprinse?

Recuperarea post terapie este rapidă după tratamentele pentru păr. Se poate relua activitatea imediat. Pentru tratamentele pe față pot fi necesare însă până la 12 ore de recuperare acasă, timp în care eritemul (roșeața) și eventualul edem (mici umflături la locul de injectare) să dispară. În ziua următoare se pot aplica produse de machiaj.

Comentarii

Te-ar mai putea interesa

Pe masura ce imbatranim, nasul si orbitele cresc in volum; osul infraorbital, aflat imediat sub...
DermaPen este un tratament avansat si inovator al pielii, cu un puternic efect de rejuvenare...
Pelleve, tratamentul noninvaziv cu radiofrecvență pentru ridurile, perioculare, faciale și laxitatea pielii Expunerile îndelungi la...
Caderea parului (alopecia) este un fenomen a carui frecventa creste progresiv cu varsta si poate...