Psoriazis

Psoriazis

Psoriazisul este o afecțiune cronică inflamatorie, carcterizată prin prezența unor placi rosii, bine delimitate, acoperite de scuame groase, alb-sidefii, prezente simetric in special pe coate, genunchi, regiunea sacrală, pe palme, tălpi și scalp. Poate afecta uneori unghiile, pliurile (axile, inghinal) sau mucoasele.

Afectează ambele sexe, poate debuta din copilărie și îmbracă diverse forme, de la cea cutanată limitată la cea generalizată eritrodermică, psoriazisul palmo-plantar sau generalizat pustulos, cel artropatic (artrita psoriazică).

Evoluția este ondulatorie și imprevizibilă, influențată de factorii agravanți, iar calitatea vieții poate fi serios afectată în formele moderate și severe. De obicei leziunile cutanate au un aspect tipic și se recunosc clinic. Uneori este necesară biopsia cutanată pentru confirmarea diagnosticului.

Deoarece există o multitudine de condiții asociate care pot declanșa un puseu sau complica statusul pacientului, este necesară depistarea și tratarea concomitentă a acestora: focare infecțioase, traumatisme, tulburări endocrine, stress-ul psihic, afecțiuni cardiologice sau diabet zaharat, rareori expunerea la UV, anumite medicamente, fumatul si consumul de alcool.

Când există afectare articulară este recomandată evaluarea reumatologică. Niciun tratament nu este curativ in psoriazis. Strategia terapeutica se adaptează in funcție de vârsta și sex, permanent contextului clinic, pacientul cu psoriazis fiind periodic urmărit de medicul dermatolog si investigat paraclinic. Schema terapeutică urmărește diminuarea extensiei bolii, tratarea suprainfecțiilor, tratarea afecțiunilor asociate si crearea unui comfort fizic si psihic pentru îmbunătățirea calității vieții și a încrederii în sine.

Opțiunile terapeutice sunt grupate in 3 arii: topice în toate formele clinice (unguente cu corticosteroizi, emoliente, analogi de vitamina D, acid salicilic, fototerapie PUVA, UVB), sistemice în formele moderate și severe, necesită spitalizări periodice (metotrexat, acitretin, ciclosporina) și terapiile biologice având ca țintă sistemul imunitar, dezvoltate in ultimii ani si alese ca solutțe in situatii extreme și complex evaluate paraclinic. Artrita psoriazică necesită control periodic cu adaptarea medicației (antiinflamatoare nesteroidiene, hidroxiclorochină, metotrexat, terapie biologică).

Comentarii

Te-ar mai putea interesa

Pe masura ce imbatranim, nasul si orbitele cresc in volum; osul infraorbital, aflat imediat sub...
DermaPen este un tratament avansat si inovator al pielii, cu un puternic efect de rejuvenare...
Pelleve, tratamentul noninvaziv cu radiofrecvență pentru ridurile, perioculare, faciale și laxitatea pielii Expunerile îndelungi la...
Caderea parului (alopecia) este un fenomen a carui frecventa creste progresiv cu varsta si poate...