Micozele pielii

Micozele pielii

Micozele cutanate cuprind un spectru larg, au ca sursă diverși fungi (dermatofiți, Candida albicans, Pityrosporum), sunt denumite generic tinea (corporis, cruris, faciei, capitis, etc) prezente în pliuri (axile, inghinal), regiunea lombosacrată, torace, față, scalp, interdigital la mâini și picioare , pot afecta unghiile ( onicomicoză) , mucoasele sau prezente pe torace sub formă de pitiriazis versicolor.

Manifestările clinice variază de la plăci eritematoase, inelare, cu marginea intens roșie, activă, care pot conflua, se erodează, fisurează, sunt însoțite de prurit și senzație de arsură in tinea până la pete alb- sidefii. ușor roșii sau maronii pe torace (in pitiriazis).

În onicomicoză are loc îngălbenirea, fisurarea și denivelarea , îngroșarea și chiar pierderea completă a unghiei în timp. Cauza este contaminarea cu fungi de la om sau animal, multiplicarea acestora intr-un mediu cald si umed (pliuri), afectează orice vârstă și sex, iar imunitatea scazută reprezintă un factor favorizant.

Tratamentul se efectuează cu antifungice topice (soluții, creme, șampoane) și/sau sistemice, igiena corporală jucând in acest context un rol foarte important în prevenirea recăderilor sau a contaminării celor din jur.

Comentarii

Te-ar mai putea interesa

Pe masura ce imbatranim, nasul si orbitele cresc in volum; osul infraorbital, aflat imediat sub...
DermaPen este un tratament avansat si inovator al pielii, cu un puternic efect de rejuvenare...
Pelleve, tratamentul noninvaziv cu radiofrecvență pentru ridurile, perioculare, faciale și laxitatea pielii Expunerile îndelungi la...
Caderea parului (alopecia) este un fenomen a carui frecventa creste progresiv cu varsta si poate...