Infectii virale cutanate

Infectii virale cutanate

Papiloamele sunt formatiuni alungite, de culoarea pielii sau maronii, nedureroase, cu dimensiuni sub 5 mm, nedureroase, care apar in special pe gât , umeri, în axile, pe față, inghinal. Pot să apară și pe semimucoasa sau mucoasa genitaăa și poartă denumirea de condiloma acuminata.

Verucile plane sau vulgare sunt formațiuni rotund-ovalare, îngroșate, de culoarea pielii sau gălbui, apar pe fața dorsală a mâinilor si degetelor, dar se pot localiza și periunghial sau subunghial. Apar atât la copil, cât și la adult, pot fi dureroase (cele peri, subunghiale), incomodeaza estetic și funcțional.

Verucile palmo- plantare sunt îngroșări ale epidermului, foarte dureroase, unice sau multiple, de culoare gălbuie, ce apar pe zone cu presiune repetată. Herpesul labial este cauzat de infecția cu virusul herpes simplex tip 1, apare pe buze, conturul acestora sau în imediata lor vecinătate, sub forma unor vezicule dureroase, pe fond eritematos (roșu), care se sparg și se acoperă cu cruste in câteva zile. Necesită atât tratament antiviral sistemic, cât și ingrijire locală pentru eviatarea suprainfecției leziunilor sau vindecarea acestora cu cicatrice .

După prima erupție (primoinfecție) individul ramâne purtător toată viața și erupțiile cutanate pot recidiva la intervale variabile de timp. Herpesul genital este produs de virusul herpetic de tip 2, apare sub forma de vezicule dureroase pe mucoasa genitala sau in imediata vecinatate, se poate asocia stare generala proasta, febra si adenopatie inghinala si dureaza pana la 3 saptamani.

Tratamentul consta in administrare sistemica de antivirale si ingrijire locala riguroasa conform indicatiilor medicului pentru accelerarea vindecarii si eviatrea complicatiilor locale. Herpes Zoster este o afecțiune produsă de virusul varicelo-zosterian, varicela reprezentând primoinfecția .

Virusul se localizează în ganglionii senzitivi, iar reactivarea acestuia în cursul vieții conduce la apariția unei eruptii veziculoase, de obicei unilaterală, precedată si însoțită de durere intensă, cu inflamarea ganglionilor de vecinătate. Poate afecta toracele, gâtul, regiunea lombo-sacrată, dar cele mai neplăcute manifestări sunt de obicei când afectează regiunea facială si cea oftalmică.

Îngrijirea leziunilor este importantă în evitarea complicațiilor locale, iar tratamentul sistemic va fi antiviral, antiinflamator, antialgic și antibiotic în caz de suprainfecție. Atenție, leziunile provocate de herpes virus sunt contagioase prin secreții, însă virusul se poate transmite și prin salivă sau contact sexual!

Comentarii

Te-ar mai putea interesa

Pe masura ce imbatranim, nasul si orbitele cresc in volum; osul infraorbital, aflat imediat sub...
DermaPen este un tratament avansat si inovator al pielii, cu un puternic efect de rejuvenare...
Pelleve, tratamentul noninvaziv cu radiofrecvență pentru ridurile, perioculare, faciale și laxitatea pielii Expunerile îndelungi la...
Caderea parului (alopecia) este un fenomen a carui frecventa creste progresiv cu varsta si poate...