Dermatoscopia

Dermatoscopia

Analiza alunițelor și a altor pete pigmentare prezente de la naștere sau apărute pe suprafața pielii pe parcursul anilor se poate efectua prin examinare dermatoscopică.

Dermatoscopia este o metodă de diagnostic rapidă, noninvazivă (nedureroasă), cu o acuratețe mare față de evaluarea clinică cu ochiul liber, folosită cu mare success în diagnosticarea precoce a tumorilor de piele și în identificarea leziunilor pigmentare cutanate aflate la risc de a se transforma în tumori .

În ciuda faptului că se cunoaște rolul ultravioletelor în generarea cancerului de piele, expunerile necontrolate și prelungite la soare, dar și alți factori (moștenirea genetică, numărul alunițelor de pe corp, influențele hormonale) pot determina modificări ale leziunilor pigmentare preexistente sau apariția unor formațiuni tumorale pe pielea anterior sănătoasă.

Prin examinarea dermatoscopică, toate alunițele de pe corp pot fi identificate, evaluate și diagnosticate ca:
- leziuni benigne (fără risc de transformare tumorală)
- leziuni atipice/ displazice (cu potențial risc de transformare tumorală, leziuni precursoare tumorale)
- leziuni maligne ( diverse tipuri de tumori de piele ).

Tehnic se efectuază prin aplicarea pe piele a unui dispozitiv care mărește de zeci de ori entitatea cutanată , medicul examinator are posibilitatea să distingă in detaliu structura leziunii analizate, aspect ce țin de structura pigmentară sau vascularizație în straturile superficiale ale pielii (epiderm, derm superior).

Toate petele pigmentare (alunițe) analizate se fotografiază, se realizează o hartă a acestora (hartă dermatoscopică) și se înregistrează pentru fiecare pacient, pentru a avea posibilitatea de a le compara la vizitele de reevaluare a pacientului, stabilite la 3-6-12 luni, în funcție de indicațiile medicului dermatolog.

Leziunile ‘’suspecte’’ sau cele tumorale se excizează și se analizează histopatologic, această examinare fiind singura care poate determina diagnosticul de certitudine.

Avantajele metodei constau în posibilitatea identificării unor leziuni pretumorale, a unor tumori în stadii incipiente, când acestea au până în 5-6 mm dimensiune și pot trece neobservate la evaluarea cu ochiul liber. Tot dermatoscopic se poate face diagnostic diferențial între tipurile de tumori de piele și intervenția chirurgicală poate fi efectuată limitat, pentru a conserva țesutul sănatos din jur în anumite tipuri de tumori.

Medicul vă recomandă o evaluare dermatoscopică în următoarele situații:

1. alunițe care și-au modificat culoarea, forma, dimensiunile, textura, suprafața, au crescut rapid (în câteva luni), s-au rupt sau au sângerat, mai ales dacă vă expuneți frecvent la soare sau la aparatele de bronzat

2. pete pigmentare apărute recent pe piele (inclusiv pe pielea capului, urechi, palme, tălpi) sau mucoase (buze, sfera genitală)

3. dacă aveți o piele deschisă la culoare, păr blond sau roșcat, ochii albaștri (vă încadrați în categoriile fototip I, II), aveți alunițe multe pe corp (nevi multipli) , istoric de tumori de piele personal (tumori de piele în antecedente) sau membrii familiei dvs s-au confruntat cu astfel de afecțiuni

Incidența cancerului de piele este în continuă creștere, iar diagnosticul și tratamentul instituit cât mai rapid în cazul tumorilor cutanate (carcinomul bazocelular, spinocelular), dar mai ales în cazul melanomului, pot feri pacientul de distrugerea structurilor din jurul tumorii (invadare tumorală locală), de excizii largi de țesut atunci când aceste tumori sunt pe față, și , cel mai important, pot salva viața!

Comentarii

Te-ar mai putea interesa

Pe masura ce imbatranim, nasul si orbitele cresc in volum; osul infraorbital, aflat imediat sub...
DermaPen este un tratament avansat si inovator al pielii, cu un puternic efect de rejuvenare...
Pelleve, tratamentul noninvaziv cu radiofrecvență pentru ridurile, perioculare, faciale și laxitatea pielii Expunerile îndelungi la...
Caderea parului (alopecia) este un fenomen a carui frecventa creste progresiv cu varsta si poate...