Ce este Cuperoza Rozacee

Ce este Cuperoza Rozacee

Vasele fine (capilarele) din structura pielii se pot dilata, devin vizibile si generează roșeața difuză (cuperoza) cu steluțe vasculare (telangiectazii) la început pe obraji si pe nas, iar in timp fenomenul se extinde pe frunte, bărbie, gât și în jurul gurii.  

Roseața poate fi însoțită de senzație de arsură, ințepatură, uscăciunea pielii, manifestări ce apar inițial în episoade (flushing), sub influența unor factori favorizanți. 

Stadiul următor este roșeața permanentă, apariția de pete și noduli roșii, formă cunoscută sub denumirea de rozacee.  
Afectarea nasului (rinofima)  prezentă la bărbați se manifestă prin îngroșarea si modificarea culorii pielii. Rozaceea oculară constă in inroșirea ochilor si umflarea pleoapelor, până la apariția conjunctivitei.     

Debutul afectiunii este in intervalul 30-50 ani, femeile sunt mai frecvent afectate, insa la bărbați formele sunt mai severe, calitatea vieții la pacienții cu rozacee  fiind serios afectată . 

Cauza exactă a rozaceei nu se cunoaște, dar s-au identificat condiții asociate (infectia cu Helicobacter pylori, prezența cutanată a Demodex folliculorum) si factori favorizanți (consumul de mâncăruri si băuturi fierbinți, de medicamente vasodilatatoare, temperaturile extreme, expunerea la UV, stressul emotional).

Tratamentul rozaceei este complex, pe termen lung si constă în înlăturarea factorilor favorizanți , terapie locală si sistemică, tratamente laser pentru sigilarea vaselor si atenuarea simptomatologiei. 

Programul de ingrijire a  pielii  cu produse dermatocosmetice adecvate joacă un rol important pe termen lung în prevenirea recăderilor.

Comentarii

Te-ar mai putea interesa

Pe masura ce imbatranim, nasul si orbitele cresc in volum; osul infraorbital, aflat imediat sub...
DermaPen este un tratament avansat si inovator al pielii, cu un puternic efect de rejuvenare...
Pelleve, tratamentul noninvaziv cu radiofrecvență pentru ridurile, perioculare, faciale și laxitatea pielii Expunerile îndelungi la...
Caderea parului (alopecia) este un fenomen a carui frecventa creste progresiv cu varsta si poate...